Opskriften

rodfrugtssuppe640Du kender vel nok situationen med, at du ligger inde med et væld af rodfrugter, da du køber dem i overflod på denne tid af året. Det tilfælde var jeg i i går, og nu skulle de altså bruges.
En rodfrugtssuppe er nem og elegant måde at komme ud af “kniben” på, og overskydende suppe kan endda nedfryses.

Og nåh ja, behøver jeg at nævne hvor sund og nærende en sådan rodfrugtssuppe er? Samtidigt er endda rigtigt, rigtigt lækker. Men, man kan jo altid gøre den endnu mere lækker med lidt bacon, og chilistegt bacon giver bare lige et ekstrapift til de mange smagsnuancer.

Nu hungrer du nok efter opskriften, så den får du her.

Opskrift på rodfrugtssuppe

Til denne opskrift, som er lavet på slum, har jeg brugt følgende ingredienser – og der er i hvert fald nok til tre mand, med mindre man som mig spiser meget, så er der kun til to:

  • 2 mellemstore rødbeder
  • 3 mellemstore pastinakker
  • 2 mellemstore sellerier
  • 1 stor gulerod
  • 250 gram jordskokker
  • 1 stort løg
  • 3 fed hvidløg
  • 3/4 liter boulion (okse, men andet kan også bruges)
  • 1/4 liter (soya)fløde
  • Krydderier (salt, peber, rosmarin, basilkum og hvad du nu lige har og lyster)
  • Olivenolie
  • 250 gr baconmix (ikke det der skiveskåret fis)
  • Chilipulver

Fremgangsmåde

Sæt en tykbundet gryde over ved svag varme og tilsæt olivenolien imens du skræller dine rodfrugter og skærer dem ud i rustikke stykker. Skær også dit løg i rustikke stykker, evt. bare ud i kvarte. Hvidløget pilles blot.

Hæld løg og rodfrugter i gryden og lad dem simre i et kvarters tid over svag varme sammen med dine krydderier (vendt med salt og peber til senere)- endelig ikke fuld skrald, så bliver din olivenolie harsk.

Imens det simrer kan du forberede din boulion og varme en pande op til dit baconmix.
Baconmixet skæres/trevles ud i passende mundrette stykker og steges på panden, tilsæt chili efter smag og behov. Ikke noget med olie eller smør på panden, bacon har rigeligt fedt i sig selv. Lad det endelig stege i lang tid, det fungerer som topping på din suppe og er bedst, når det er sprødt. Eventuelt kan overskydende fedt hældes i suppegryden – hvis du da ikke er fedtforskrækket.

Når rodfrugterne har simret i et kvarters tid tilsættes din boulion, og herefter skal det ellers småkoge i en halv times tid, så rodfrugterne bliver dejligt møre. Baconet hygger sig stadig på panden ved siden af.

Når rodfrugterne er ved at være kogt møre, så finder du din stavblender frem og blender forsigtet suppen til en lind væske – så lind som den nu engang kan blive. Tilsæt herefter fløden. Du kan evt. tilsætte fløden, før du blender, det kan give mere væske, som gør det nemmere at blende. Men, du kommer ikke uden om, at suppen er én kraftig en af slagsen.

Nu er du ved at være i den sidste og afgørende fase af suppen. Den skal nu smages til. Og det er her dit salt og peber, evt. sukker og citronsaft (salt, surt, bitter og stærkt osv osv, du ved) kommer i spil. Suppen skal smages til, præcist som du har lyst til.

Men husk på, at dit bacon tilføjer et ret godt krydderi i sig selv med sin stærke og salte smag.

Der kan selvfølgelig serveres brød til suppen, det fungerer altid godt til at suge de sidste rester fra den dybe tallerken op med.

Velbekomme, med denne rodfrugtssuppe får du nu ryddet op i din grøntssagsskuffe og tilsat kroppen rigtig god næring!

En del af Madblogstoppen