Opskriften

Wokret

I dette første indlæg i serien om madretter, får du her en opskrift på en wokret, der tit står på menuen i mit hjem, selvfølgelig med diverse afvigelser, da ingredienserne nemt kan skiftes ud, afhængigt af hvad køleskabet byder på, eller appetitten har lyst til. Det er en wokret, som ikke tager lang tid at lave og kræver kun to kogeblus, til gengæld kan man nemt lave mad til flere dage/personer ved blot at tilføje mere ‘fyld’.

Nem wokret

Denne wokret kan laves med flere typer kød, her på billedet er det oksestrimler. Men kyllingefilet egner sig også fint, kødet må gerne marineres i god tid. Det kan ligeledes serveres med både pasta, ris og nudler – hvor de to sidstnævnte som regel er at foretrække for at holde det “eksotisk”. Nedenfor finder du en simpel basisopskrift. Du kan dog selvfølgelig fint udskifte grøntsagerne eller mængderne, som du har lyst til. Kun fantasien sætter grænser.

Til denne wokret kan du bruge:

  • 200g kød, fx kyllingefilet
  • En broccoli, pilles til små buketter
  • En håndfuld gulerødder, skæres i skiver
  • 3 porrer, skæres i skiver
  • To peberfrugter, skæres i små tern
  • En håndfuld babymajs, del dem en gang eller to til passende størrelser

Kødet skæres i strimler eller tern og lægges i en marinade, gerne et par timer før det skal bruges, eksempelvis denne:

  • Et par spiseskeer olie
  • Lille håndfuld timian
  • En halv fintsnittet chili
  • Fintskåret ingefær
  • En tsk safran
  • Et par tsk eksotisk krydderi a la gyros, masala eller sumak
  • Lidt citrongræs, gerne friskhakket
Fremgangsmåde
En tykbundet gryde, gerne en wok, varmes op med med olie. Når olien ryger hældes kødet og dets marinade i og lynsteges et par minutter (afhængigt af hvor store stykkerne er), hvis det er kylling så vær sikker på, at det er gennemstegt ved evt. at skære det over og se, om det er rødt inden i.
Når kødet er færdigstegt, skrues blusset ned på halv kraft, og  grøntsagerne hældes i efter rækkefølgen med hvor “tykke” de er. Eksempelvis gulerødder først, så peberfrugt, majs, porrer, broccoli. Jo mindre tid grøntsager får, jo mere smag og kraft har de.
Hvis man foretrækker grøntsagerne bløde og møre, kan man med fordel lægge låg på gryden og lade dampen gøre arbejdet.
Såfremt retten er blevet for stærk, kan lidt juice eller kokosmælk tilføjes, på denne vis får man også mere sovs til tilbehøret, som passende kan være ris eller nudler. Pasta kan dog også gøre arbejdet, men ødelægger lidt det eksotiske præg (og ja, så er det dårlig stil at jeg har pasta på billedet).
For at time wokretten med tilbehøret, kan pasta/ris/nuddel-vandet sættes til at koge lidt tid før man tænder wokken, da denne ret ikke tager lang tid at stege. Dét der tager tid er at hakke grøntsagerne, med mindre man vælger den nemme løsning og køber ingredienserne på frost – men så må man også finde sig i, at smagen ikke er den samme.
Velbekomme!