Opskriften

Wok med skinkekødDet kunne handle om, hvorfor jeg har haft en længere skrivepause, i stedet kommer det til at handle om mad – så kan det andet komme i næste række.
Jeg gik i dag i supermarkedet med et åbent sind forud for indkøb af mad, og det resulterede i, at jeg kom hjem med et stort bund porrer, nogle fine skinkesteaks og et broccoli-hoved. Og her følger så resultatet af dagens aftensmad med tilhørende opskrift – wok med skinkekød:

Min tanke var at sautere grøntsagerne, men det lykkedes kun delvist, da jeg simpelthen havde overvurderet mængden af grøntsager ift. pandens størrelse, men i hvert fald blev retten til nogle i retning af skinkesteaks a la wok, og til det har jeg brugt:

  • 200 gr skinkekød
  • Et broccolihoved
  • 3 store porrer
  • 50 gr ingefær
  • Et løg
  • 4 hvidløg
  • Hvidvinseddike og risvin efter behov, ca. en spsk eller to af hver
  • Krydderier: Salt, timian, chili og sukker
  • Serveret med pasta, eller hvad du nu føler for
Forberedelse er afgørende

God forberedelse er altafgørende, snit og hak alt før du begynder at stege

Ved den slags mad, hvor der skal lynsteges, sauteres om man vil, gælder det i høj grad, at forberedelse ikke er spildt tid. Derfor; hak og snit alt før panden tændes. Gryden til pasta kan godt tændes på svagt blus, så den varmer langsomt op imens – pastaen skal ikke koge meget længere, end det tager at lave “wok-retten”.

Fremgangsmåde
Tag kødet ud af køleskabet, det har godt af at opnå stuetemperatur, før det steges – det giver mere saft og mørhed til kødet har jeg ladet mig fortælle, og efter i aften nu også erfaret.
Porrene skrælles og skylles rent og snittes derefter i skiver.
Broccolien skylles ligeledes og de små hoveder brækkes af i mundrette bider, derefter tager du stokken på broccolien, lad endelig ikke den gå til spilde(!!), skærer skrællen af, den kan godt være lidt sej og bitter, men selve kernen kan minde om bambusskud og er decideret lækker. Den skæres ligeledes i mundrette stave. Det samme gælder for ingefæren.
Siden snittes løg og hvidløg og deles i to lige store portioner – den ene halvdel skal bruges til kødet, den anden halvdel til grøntsagerne.

Du kan nu tænde for din pande, den skal bare have fuld gas! Herefter kan kødet skæres ud i tern og vendes i timian og salt, eller hvad du nu føler for at krydre med.
Når panden er varm og begyndt at ryge hældes olie på, herefter den ene halvdel af løg og hvidløg og så kødet. Det skal vendes konstant mens det steger, krydr evt. med chili, hvis du føler for det skal være lidt spicy. Når kødet er stegt færdigt tages det til side, og panden skrues ned på halv blus.

Kødet tages til side, så det kan ligge og samle lidt saft og kraft

Kødet tages til side, så det kan ligge og samle lidt saft og kraft

En ny omgang olie på panden, den anden halvdel af løg og hvidløg. Herefter broccolistave og porrer der sauteres i et par minutter.
På dette tidspunkt skulle dit vand gerne koge, så pastaen kan komme i.
Herefter kan de små broccolihoveder og ingefæren komme på panden til resten af retten og væden tilføjes, således at broccolien nærmest bliver dampet. Samtidigt får retten også lige syrlighed tilføjet, her kan du evt. kompensere med lidt sukker til at give balance og mere chili (gerne friskhakket) til at give bid.

Lad det simre i nogle minutter mens pastaen koger færdigt. Kort før servering kommer kødet i, så det lige får lidt varme igen.

Alt i alt tager det retten ca. 15-20 minutter at lave, alt efter hvor ferm du er til hakke grøntsager.
Ved denne ret blev jeg især overrasket over, hvor velsmagende så få komponenter var, og ikke mindst hvor saftigt og mørt kødet var – jeg fik 400 gram for 20 kr, så det er bestemt ikke fordi, det er en dyr udskæring. Her til retten brugte jeg kun halvdelen, så har jeg til en anden god dag, og samtidigt får jeg spist flere grøntsager i stedet for kød.

Ingefæren kan udelades, men jeg synes den giver en fin smagsdimension til retten, og trækker den lidt i retning af wok-verdenen.

Velbekomme!

Jeg har brugt spaghetti, da jeg har det i overflod i hjemmet for tiden. Men frisk pasta vil være at foretrække

Jeg har brugt spaghetti, da jeg har det i overflod i hjemmet for tiden. Men frisk pasta vil være at foretrække

En del af Madblogstoppen