Schwarzwald Super – Ruten og optakt

110 km, 7 bjerge, 3000 højdemeter

Schwarzwald Super - Første løb i kalenderen

Om få uger hedder det den 2. september 2018, og dermed er det tid for mig at køre Schwarzwald Super. Eftersigende er det Tysklands hårdeste motionscykelløb.

Det er muligt at køre tre forskellige strækninger Guld 260 km (6500 højdemeter), Sølv 175 km (4700 højdemeter) og Bronze 110 km (3000 højdemeter).

Da jeg ikke har fået trænet nok, i skrivende stund har jeg kørt 1860 km i hele 2018 (200 km bliver tilføjet denne weekend), har jeg valgt at køre Bronze strækningen med 110 km. Det er derfor også denne strækning, som du har fået en optakt på.

Schwarzwald Super Bronze 110 km – Rutebeskrivelse

Start og mål ligger i den lille by Münstertal syd for Freibuerg i knap 500 meter over havets overflade. Dermed er rammerne allerede sat for et bjergløb. 110 km ruten byder på intet mindre end fem kategoriserede stigninger og utal af mindre stigninger med 3000 højdemeter i alt – hvilket næsten svarer til en klassisk bjergetape i Tour de France, når højdemeterne divideres ud på antal af kilometer.

Ruten:

110 km ruten kan nærmest deles ind i to halvdele. Den første og hårdeste, samt den sidste og mellemkuperede.

Første halvdel af ruten

Fra centrum af metropolen Münstertal, med 5.000 indbyggere, går det stik sydpå! Men der er ingen måder tale om en nem opgave. De først 10 km går stik opad til Kreuzweg i 1.080 meters højde.
I følge Strava.com hedder stigning L131 Climb, er 9,1 km lang og stiger med 6% i snit. 700 højdemeter i alt.
Den er værst fra km 4 til km 5,5, hvor den stiger med cirka 10% i snit hele vejen, og så bider den igen til sidst med to-cifrede procenter. På ingen måder en behagelig start.

Bjerg nr 1, Kreuzweg 11,9 km 705 højdemeter

Det er allerede her, at jeg finder ud af, hvem jeg måske kan sidde til mål med.

Fra toppen venter en 10 kilometer lang nedkørsel stik vestpå i retning Müllheim (am Rhein), hvor det laveste punkt på ruten venter i 354 meters højde.
Hvis jeg ikke tager fejl, så ligger første depot også her, i bunden efter 24 km. Men så går det også op igen. Faktisk op til rutens højeste punkt, Hochblauen i 1.165 meters højde, hvis top kommer efter cirka 33 kilometer af løbet.

Den officielle Strava stigning, Hochblauen, er 7,7 km lang med 8% i gennemsnit, 820 højdemeter i alt. Men det stiger også i et par hundrede meter før denne stigning starter.

Bjerg nr 2, Hochblauen. 10,6 km 820 højdemeter

Det værste ved Hochblauen er muligvis ikke, at den så stejl og lang, men at den er bygget ind som en sløjfe på ruten. Det vil sige, fra toppen kører vi 2,5 km tilbage af samme vej, som vi kom fra, for derefter at dreje videre øst og sydpå. Herefter går det stødt nedad i 15 km til byen Kandern.

Fra Kandern venter 10 kilometers kuperet terræn igennem stigninger som Kandern-Scheideck på 4 km med 4% i snit og Kirchhausen-Lehnacker på 1,8 km med 5% i snit. I alt 400 højdemeter over 10 km.
På toppen af den stigning er præcis 60 km af løbet kørt, og den hårdeste del ligger bestemt bag os.

Anden halvdel af ruten

Nu venter de sidste 50 km af Schwarzwald Super 110 km ruten. Og herfra går det nærmest kun nordpå. Vi befinder også lige i hjørnet mellem Frankrig og Schweiz.

Næste bjerg på programmet er Pfaffenberg, som egentligt består af flere små stigninger, eksempelvis den 1,5 km lange Adelsberg-Blauen-Climb med 6% i snit. I alt er der 410 højdemeter i dette kuperede segment.


Fra Pfaffenberg går det videre nordpå mod Schönau, der nås efter 83 km, som også markerer skilningen mellem Bronze samt Sølv og Guld ruterne, der begge forsætter ud på længere sløjfer. Det ligner, at depot nr 2 ligger her, hvis der er brug for yderligere optankning.

Schönau markerer samtidig også starten på på en 6 km lang stigning med 290 højdemeter. Heraf er især de sidste 1,2 km lede, da de stiger med over 10% i snit.


Fra denne top, Untere Stuhlsebene, går det nedad i 3 km, inden det igen går opad i 3 km, før det igen går nedad i 2 km. Men så venter den sidste stigning også!

Fra kilometer 95 kan de sidste kræfter fyres af. 5 km går det opad, 220 højdemeter i alt.
Jeg har fundet 3 små stigninger på Strava i dette område. Først 2 km med 6%, dernæst 1,2 km med 1% i snit. Men lad dig ikke snyde, det går op og ned, og de sidste hundrede meter stiger med 15%. Og til sidst 900 meter med 10% flere steder med over 23%. En led en at slutte af med!

Men, så går det også nedad hele vejen til mål. Faktisk ad samme vej, som ruten startede. Små 5 km med 7% i snit, altså fald.

Schwarzwald Super er et motionsløb

Jeg har kigget og kigget. Men jeg kan simpelthen ikke finde nogle tider på de seneste års resultater. Dette underbygger blot, at løbet er et motionsløb og ikke konkurrenceorienteret.
Jeg ville gerne måle mig med de bedste, men må nok se i øjnene at formen ikke er til det. I stedet vil jeg forsøge at nyde løbet, og så opbygge endnu mere erfaring med at køre i bjerge over længere tid. Men lur mig, om jeg ikke vil forsøge at lave gode Stravaresultater og køre bakkespurter mod de andre i min gruppe.

Mere om mine Strava-forvetninger følger i de næste par uger.

Info om Schwarzwald Super

  • Tysklands hårdste motionscykelløb
  • Køres med start og mål i Münstertal, Sydtyskland
  • 3 strækninger
  • Guld: 260 km, 11 bjerge og 6500 HM
  • Sølv: 170 km, 9 bjerge og 4700 HM
  • Bronze: 110 km, 7 bjerge og 3000 HM